Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023

Προς παραγωγή αντιγριπικών εμβολίων με τεχνολογία mRNA: πιο γρήγορα, πιο στοχευμένα, πιο ασφαλή, πιο αποτελεσματικά απο τα κλασικά αντιγριπικά


Πιο αποτελεσματικά και βιολογικά πιο συμβατά είναι τα αντιγριπικά εμβόλια με τεχνολογία mRNA, έναντι των παραγόμενων μέσω αυγών. Η τεχνολογία mRNA, που έγινε γνωστή με τα εμβόλια κατά της CoViD, αποτελεί στην ουσία μία πλατφόρμα, στην οποία μπορούν να προσαρμοστούν εμβόλια και για άλλες παθήσεις.

Τα παραπάνω ανέφεραν σήμερα η Annaliesa Anderson (αριστερά), αντιπρόεδρος του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης Εμβολίων της Pfizer και η Kena Swanson (δεξιά), αντιπρόεδρος του Τμήματος Ιικών Εμβολίων της εταιρείας, σε πανευρωπαϊκή παρουσίαση, με θέμα "Εμβόλια Pfizer: Γεγονότα και Μέλλον".

Τα δύο στελέχη της Pfizer αναφέρθηκαν στην εξέλιξη της τεχνολογίας mRNA, η οποία ξεκίνησε το 2005 και υλοποιήθηκε σε εμβόλιο κατά της CoViD, το 2020. Όπως ανέφεραν, πριν από την πανδημία, η Pfizer και η BioNTech συνεργάζονταν από το 2018, με σκοπό την ανάπτυξη αντιγριπικού εμβολίου mRNA.

Εξηγώντας τον τρόπο δράσης κατά της CoViD, η κ. Swanson σημείωσε πως τα εμβόλια mRNA βοηθούν το ριβοζονουκλεϊκό οξύ (RNA) να εισέλθει στο κύτταρο, ώστε να το χρησιμοποιήσει ως όχημα για να εκφράσει το αντιγόνο της πρωτεΐνης. Όταν αυτό συμβεί, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι έτοιμο να δημιουργήσει αντισώματα όταν έρθει σε επαφή με ζωντανό ιό.

Στο ερώτημα γιατί χρησιμοποιείται RNA, τόνισε πως πρόκειται για μία πολύ γρήγορη διαδικασία, επιτρέποντας τη δημιουργία μίας πλατφόρμας, η οποία δίνει τη δυνατότητα για γρήγορη έναρξη κλινικών μελετών και γρήγορη παραγωγή του εμβολίου.

 

 

Όπως είπε, είναι πολύ αποτελεσματικό στη δημιουργία πρωτεϊνικών αντιγόνων. "Όταν κάνεις κάποια βασικά βήματα, όπως οι τοξικολογικές μελέτες, μπορείς να βάλεις νέα αντιγόνα, ειδικά για ιούς που αλλάζουν κάθε χρόνο", επισήμανε.

Το χαρακτήρισε σαν "τράπεζα κυττάρων", λέγοντας πως όταν παράγεις το RNA, το δοκιμάζεις, βεβαιώνεσαι πως είναι αυτό που θες και μπορείς να το βάλεις σε μαζική παραγωγή.

Αντιγριπικό εμβόλιο

Σε σχέση με την εφαρμογή της τεχνολογίας mRNA στην παραγωγή αντιγριπικών εμβολίων, διευκρίνισε πως τα υπάρχοντα εμβόλια έχουν διακύμανση στην αποτελεσματικότητα και αυτό χρειάζεται βελτίωση.

Ανέφερε χαρακτηριστικά πως η ετήσια αποτελεσματικότητά τους κυμαίνεται από 10% έως 60%. Λειτουργούν - είπε - αλλά χρειάζεται χρόνος να παραχθούν (6 μήνες) και πρέπει να αποφασίσεις νωρίς ποια στελέχη πρέπει να περιλαμβάνει και στο μεταξύ αυτά αλλάζουν.

Σύμφωνα με την ομιλήτρια, για την παρασκευή των υπαρχόντων αντιγριπικών εμβολίων χρειάζονται αυγά και το εμβόλιο μπορεί τελικά να έχει κάποιες αλλαγές όταν χορηγείται σε ανθρώπους, κάτι που δεν ισχύει με το εμβόλιο mRNA.

Υπογράμμισε πως τα πλεονεκτήματα της νέας τεχνολογίας είναι η ταχύτητα και η μεγαλύτερη συμβατότητα με τον ανθρώπινο οργανισμό.

Επισήμανε πως οι παραγωγοί εμβολίων με αυγό πρέπει να αποφασίσουν τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο κάθε έτους τα στελέχη του ιού της γρίπης που θα περιλαμβάνει το εμβόλιο της επόμενης περιόδου, η οποία απέχει έξι μήνες.

Η κ. Swanson σημείωσε πως είναι σε εξέλιξη κλινικές μελέτες "φάσης 3" του αντιγριπικού εμβολίου mRNA. Στη μελέτη συμμετέχουν 37.000 άνθρωποι από τις ΗΠΑ, ενώ αναμένεται παρόμοια μελέτη στο νότιο ημισφαίριο. Ανακοίνωσε πως τα αποτελέσματα αναμένονται εντός του 2023.

πηγή: iatronet