Πέμπτη 12 Ιουνίου 2025

Διπλή σήμανση σε φαρμακευτικά σκευάσματα: Πρακτικά ζητήματα και σύγχυση στον πάγκο του φαρμακείου

Το τελευταίο διάστημα, αρκετοί συνάδελφοι φαρμακοποιοί έχουν παρατηρήσει μια περίεργη και δυνητικά προβληματική πρακτική που αφορά τη σήμανση των φαρμακευτικών σκευασμάτων: σκευάσματα που πλέον διαθέτουν ενεργή ταινία γνησιότητας τύπου QR (σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Εθνικού Οργανισμού Επαλήθευσης – HMVO), φέρουν ταυτόχρονα υπολείμματα ή ακόμη και “ξεκολλημένες” παλιές ετικέτες ΕΟΦ.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το εικονιζόμενο φαρμακευτικό σκεύασμα (συνδυασμός ολμεσαρτάνης/αμλοδιπίνης), το οποίο περιέχει μεν τον απαιτούμενο κωδικό 2D matrix (QR) στο πλευρικό του μέρος, ωστόσο στην μπροστινή πλευρά της συσκευασίας φαίνεται καθαρά το ίχνος της παλαιάς ετικέτας ΕΟΦ, η οποία είτε έχει αφαιρεθεί εργοστασιακά είτε έχει απομείνει μερικώς επικολλημένη.

❗ Γιατί αυτό είναι πρόβλημα:

  • Σύγχυση στο φαρμακείο: Η απουσία “ετικέτας” μπορεί να εκληφθεί λανθασμένα ως...

  •  έλλειψη ταινίας γνησιότητας, ιδιαίτερα από φαρμακοποιούς που δεν εντόπισαν άμεσα το QR στην πλάγια πλευρά.

  • Ανησυχία των ασφαλισμένων: Πολλοί ασθενείς, εκπαιδευμένοι χρόνια να αναζητούν την “ταινία του ΕΟΦ”, θεωρούν ότι πρόκειται για μη γνήσιο ή ελλιπές προϊόν.

  • Αναστάτωση στις διαδικασίες επιστροφών ή ελέγχων: Εάν οπτικά το σκεύασμα φαίνεται να φέρει "ξεκολλημένη" ή "αφαιρεθείσα" ετικέτα, μπορεί να προκύψει πρόβλημα σε έλεγχο από φαρμακαποθήκες, ασφαλιστικά ταμεία ή ακόμη και σε περιπτώσεις επιστροφής.

📌 Τι ισχύει τελικά;

Σύμφωνα με το νέο κανονιστικό πλαίσιο και τις οδηγίες του HMVO, η ύπαρξη 2D matrix code (τύπου QR)  αρκεί για να διασφαλιστεί η γνησιότητα του φαρμάκου. Η παλαιού τύπου αυτοκόλλητη ετικέτα ΕΟΦ (κουπόνι) καταργείται σταδιακά και δεν αποτελεί πλέον υποχρεωτική ένδειξη.

Ωστόσο, η πρακτική κάποιων εταιρειών να αφήνουν εμφανή υπολείμματα της παλιάς ταινίας δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ’ ό,τι λύνει.

🔄 Τι προτείνεται:

  • Οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να ενημερώνουν τους ασθενείς ότι πλέον ο έλεγχος γνησιότητας γίνεται ψηφιακά με βάση τον QR κωδικό.

  • Οι φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει να διασφαλίζουν ομοιομορφία στην εξωτερική σήμανση των σκευασμάτων, ώστε να αποφεύγεται η παραπλανητική εικόνα «ξεκολλημένου κουπονιού».

  • Προτείνεται να υπάρξει σαφής γραπτή ενημέρωση από τις εταιρείες για όσα προϊόντα βρίσκονται σε μεταβατική φάση συσκευασίας, ώστε να γνωρίζουν τα φαρμακεία τι να αναμένουν.


Farmakopoioi