Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Deal Pfizer με Allergan! Μετακίνηση του νέου φαρμακευτικού κολοσσού από την Αμερική στην Ευρώπη

Η Pfizer θα εξαγοράσει την Allergan αντί 160 δισ. δολαρίων, μεταφέροντας τη βάση της στην Ιρλανδία και εξασφαλίζοντας χαμηλούς φόρους.

Η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία του κόσμου αναμένεται να δημιουργηθεί σύντομα, καθώς η Pfizer (γνωστή μεταξύ άλλων για το Viagra) έδωσε τα «χέρια» με την Allergan (την εταιρεία που παρασκευάζει το Botox) σε ένα deal που έφθασε τα 160 δισ. δολάρια.

Ο επικεφαλής της Pfizer θέλησε να...


... καθησυχάσει τον Λευκό Οίκο ότι η συμφωνία με την Allergan δεν θα βλάψει τα αμερικανικά συμφέροντα

Ωστόσο, η συμφωνία έχει προκαλέσει σφοδρές επικρίσεις από πολιτικούς, όπως η Χίλαρι Κλίντον, που θεωρείται φαβορί για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2016.

Ακόμη και ο Μπέρνι Σάντερς, βασικός αντίπαλος της Κλίντον για το χρίσμα, κάλεσε την κυβέρνηση του Ομπάμα να μπλοκάρει τη συμφωνία υπογραμμίζοντας ότι «η συγχώνευση Pfizer-Allergan θα είναι καταστροφή για τους Αμερικανούς καταναλωτές που ήδη πληρώνουν την υψηλότερη τιμή παγκοσμίως για συνταγογραφούμενα φάρμακα».

Σύμφωνα με τους «Financial Times» ο Ιαν Ριντ, διευθύνων σύμβουλος της Pfizer (ο οποίος θα είναι και επικεφαλής της συνδυασμένης εταιρείας, με τον CEO της Allergan Μπρεντ Σόντερς να αναλαμβάνει καθήκοντα εκτελεστικού διευθυντή), κάλεσε την Ουάσιγκτον να στηρίξει την εξαγορά της Allergan, που έχει ως βάση της το Δουβλίνο, καθώς η Pfizer αναμένεται να εξοικονομήσει μελλοντικά τουλάχιστον 21 δισ. δολάρια, μεταφέροντας τη νέα εταιρεία στην Ιρλανδία και ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων επιχειρήσεων που έχουν φύγει στο εξωτερικό, όπως η Burger King και η Liberty Global.

«Θα αξιοποιηθούν κεφάλαια»
O Ριντ τόνισε ότι το deal αυτό θα επιτρέψει στη νέα εταιρεία να αυξήσει τις δαπάνες για την ανακάλυψη νέων σκευασμάτων, καθώς θα έχει πρόσβαση σε κεφάλαια που βρίσκονται εγκλωβισμένα στο εξωτερικό, ενώ πρόσθεσε: «Είναι μια εξαιρετική συμφωνία για τις ΗΠΑ, δεδομένου ότι μας δίνει τη δυνατότητα να επενδύσουμε στην αμερικανική επιστήμη».

Ο επικεφαλής του νέου κολοσσού όπως και άλλα στελέχη αμερικανικών επιχειρήσεων υποστηρίζουν ότι η κίνηση αυτή είναι απαραίτητη για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό ξένων εταιρειών, καθώς υφίστανται πλήγμα από τον αμερικανικό φορολογικό κώδικα, όπου ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις είναι στο 35% έναντι 12,5% στην Ιρλανδία και 20% στη Βρετανία.