Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Εμπόδιο στην πρόσβαση των διαβητικών σε σύγχρονες τεχνολογίες οι νέες τιμές του ΕΟΠΥΥ στα αναλώσιμα

Απροσπέλαστο εμπόδιο στην πρόσβαση των ασθενών σε νέα τεχνολογικά προϊόντα  βάζει ο ΕΟΠΥΥ με τις νέες τιμές που ανακοινώθηκαν για αναλώσιμα υλικά καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Τεχνολογικά προϊόντα τα οποία  σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) βελτιώνουν  την ποιότητα ζωής των ανθρώπων με διαβήτη, απομακρύνοντας τις επιπλοκές και μειώνουν  τις δαπάνες αντιμετώπισής τους κάτω από το 50%.
 
«Η Πολιτική Διοίκηση της Υγείας αποφάσισε να δώσει τιμές που βασίζονται σε προϊόντα παλαιότερης τεχνολογίας και συνεπώς χαμηλότερης ποιότητας» επισημαίνει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.
 

Παράλληλα επιρρίπτει ευθύνες στους αρμόδιους ότι αν και ως Ομοσπονδία  διαβλέποντας τους κινδύνους ,είχαν ζητήσει την αύξηση του ετήσιου προϋπολογισμού στο σακχαρώδη διαβήτη, από 60 εκατ. ευρώ  που ορίζει το ΦΕΚ τΒ/1752/22-5-2017, σε 77 εκατ. ευρώ, κανείς «από τους αρμόδιους δεν κατάλαβε το λόγο αλλά και ούτε ζήτησε διευκρινήσεις» τονίζεται.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) σε πρόσφατη  επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρη Μπερσίμη  είχε προειδοποιήσει   «ότι το ποσοστό του claw-back μπορεί να ανέλθει έως και το 50% των συνολικών πωλήσεων της αγοράς για το 1ο εξάμηνο του έτους!! Κατά συνέπεια είναι επιτακτική η ανάγκη να προβεί ο Οργανισμός α) σε αύξηση της συνολικής προβλεπόμενης δαπάνης σε ετήσια βάση και β) να ζητηθεί το clawback στο τέλος του έτους, σε ετήσια βάση, ώστε να αποφευχθούν τα ορατά πλέον ενδεχόμενα ολικού αποκλεισμού μεγάλων κατηγοριών προϊόντων από την αγορά, με άμεσες και αρνητικές συνέπειες στην υγεία των ασφαλισμένων.»
 
Επίσης, και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ)  εδώ και  καιρό έχει ενημερώσει τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ  πως με τη διατίμηση μόνο στη λιανική τιμή χωρίς έλεγχο της χονδρικής, τα φαρμακεία θα έχουν μειωμένο έως ανύπαρκτο περιθώριο κέρδους. Με αποτέλεσμα να  οδηγηθούν στο να  επιλέγουν να διαθέτουν εταιρίες μη πιστοποιημένες, χαμηλού κόστους ή να μην έχουν καθόλου αναλώσιμο υλικό διαβήτη.
 
«Δυστυχώς, τελικός αποδέκτης όλων των παραπάνω είναι το άτομο με διαβήτη» καταγγέλλει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ τονίζοντας παράλληλα «ότι καταστρέφουν την υγεία 1.000.000 ανθρώπων στη χώρα μας» και δηλώνει «έτοιμη να διεκδικήσει όλα τα μέχρι πρότινος αυτονόητα, που είναι υποχρεωμένο να προσφέρει ένα Κράτος Πρόνοιας στους πολίτες του».
  
Ήδη πραγματοποίησε  με τη συνεργασία των δικτυακών ομάδων διαβήτη, δύο μεγάλες συναντήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με στόχο την κατανόηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς  και τι πρόκειται να αντιμετωπίσουν.
  
Η ΠΟΣΣΑΔΙΑ τονίζει « ότι απαιτούμε για τελευταία φορά εγγράφως, διότι την επόμενη φορά θα απαιτούμε με τη φυσική παρουσία του συνόλου των ατόμων με διαβήτη έξω από τα γραφεία των υπευθύνων» τα εξής:

  1. Αύξηση του ετήσιου προϋπολογισμού στη δαπάνη του αναλώσιμου υγειονομικού υλικού διαβήτη
  2. Μηδενικό ΦΠΑ στο αναλώσιμο υγειονομικό υλικό όπως και σε άλλες χώρες Κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  3. Άμεση πρόβλεψη για αποζημίωση προϊόντων νέας τεχνολογίας
  4. Εξασφάλιση της κυκλοφορίας στην ελληνική αγορά των ποιοτικών αναλώσιμων υγειονομικών υλικών διαβήτη
  5. Εξασφάλιση παρουσίας κατάλληλων ποιοτικών αναλώσιμων υγειονομικών υλικών διαβήτη σε όλα τα φαρμακεία της χώρας
  6.  Υλοποίηση «σοβαρών» οικονομικο-επιστημονικών συναντήσεων του ΕΟΠΥΥ και εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας με μοναδικό θέμα το αναλώσιμο υγειονομικό υλικό διαβήτη με εκπροσώπους της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ., του ΣΕΙΒ  και του ΠΦΣ
Της Χριστίνας Χατζηπαλαμουτζή 
πηγή: weekihealth

Δείτε επίσης και ΕΔΩ