Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023

Φάρμακα: Εξαιρούνται από το clawback σκευάσματα με τιμή κάτω από 7,5 ευρώ


 Σε μία σημαντική κίνηση η οποία αποτελεί κίνητρο ώστε φθηνά σκευάσματα να μην εξαφανίζονται από την ελληνική αγορά, προχωρά άμεσα το Υπουργείο Υγείας. Όπως ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ο Ειδικός Σύμβουλος Φαρμακευτικής Πολιτικής του Υπουργού Υγείας, Μπάμπης Καραθάνος, αναμένεται σύντομα Υπουργική Απόφαση σύμφωνα με την οποία και για τα σκευάσματα τα οποία διακινούνται στα ιδιωτικά φαρμακεία, θα ακολουθηθεί το μοντέλο καταλογισμού clawback όπως και στα νοσοκομειακά φάρμακα.

Ειδικότερα, σκευάσματα για τα οποία ο ΕΟΠΥΥ καταβάλει ως αποζημίωση από 5 ευρώ και κάτω, θα εξαιρούνται από το clawback, δηλαδή οι εταιρείες που τα διακινούν δεν θα επιβαρύνονται όταν τα σκευάσματα αυτά προκαλούν αύξηση της δαπάνης. Επειδή τα 5 ευρώ αποτελούν το 75% της αξίας των φαρμάκων, δηλαδή της λιανικής τιμής, συμπεραίνεται λοιπόν ότι η αξία τους στο φαρμακείο είναι της τάξης των 7,5 ευρώ.



Ειδικότερα όπως ανέφερε χθες ο κ. Καραθάνος, στο πλαίσιο της φαρμακευτικής πολιτικής που ακολουθείται «ένα μέτρο το οποίο μελετάμε αυτή τη στιγμή και αναμένεται να το ανακοινώσει ο Υπουργός Υγείας, είναι να κάνουμε το ίδιο πράγμα για τα φθηνά φάρμακα του καναλιού της λιανικής όπως κάνουμε και στα νοσοκομεία. Δηλαδή φάρμακα τα οποία φεύγουν από την αγορά διότι διακινούνται με χαμηλές τιμές είτε οι εταιρείες δεν έχουν τη δυνατότητα να τα παράγουν λόγω αυξημένου κόστους και χαμηλής τιμής πώλησης, θα τους μηδενίσουμε το clawback. Δηλαδή φάρμακα μέχρι 7,5 ευρώ».

Παράλληλα ο κ. Καραθάνος σε ερώτηση του ygeiamou.gr ανέφερε πως για άλλα επίσης 15-20 σκευάσματα που λιανική τιμή τους είναι υψηλότερη αλλά κι αυτά αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο να εξαφανιστούν από την αγορά θα υπάρξει αύξηση τιμής. Για τα φάρμακα που θα υπάρχει αύξηση τιμής σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη θα υπάρχει σχετική απόφαση την οποία επεξεργάζεται ο ΕΟΦ ώστε να ξεκινήσουν και οι εταιρείες να αιτούνται την αύξηση αυτή.

Συνολικά όλα τα παραπάνω συμμετέχουν στη δαπάνη για τον ΕΟΠΥΥ με περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ προκαλώντας στις εταιρείες οι οποίες τα διακινούν επιβαρύνσεις λόγω επιστροφών της τάξης των 25-28 εκατ. ευρώ. Αυτό λοιπόν το ποσό θα το καλύπτει πλέον ο ΕΟΠΥΥ και όχι οι φαρμακευτικές.

Να επισημάνουμε ακόμη ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αύξηση της δημόσια φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία στην ουσία αποτελεί κίνηση για τη μείωση των επιβαρύνσεων προς τις φαρμακευτικές εταιρείες (rebate και clawback), σε συζήτηση με το Υπουργείο Οικονομικών, εξετάζεται και ένα ακόμη μέτρο.

Συγκεκριμένα, το Ελληνικό Δημόσιο στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του απέναντι στο Ταμείο Ανάκαμψης, θα πρέπει να μειώσει το clawback κατά 50 εκατομμύρια ευρώ το 2022 και κατά 150 εκατ. ευρώ το 2023 σε σχέση με το 2020. Επειδή και για τις δύο χρονιές ο στόχος αυτός φαίνεται να είναι χαμένος, ειδικά για το 2022, μεθοδεύεται η «μεταφορά» των 150 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να καταβληθούν το 2024 για το 2023, μέσα στην τρέχουσα χρονιά και όχι στην επόμενη.

Το θέμα αυτό βέβαια είναι λογιστικό και δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Κράτους. Από την άλλη αποτελεί και μια σχετική ελάφρυνση για τις εταιρείες.